duminică, 3 august 2014

Doi poli asemanatori

           
              Pline de mister si personaje exceptionle, In cautarea oii fantastice de Haruki Murakami si Sarpele de Mircea Eliade, ne ofera imagini a doua lumi departate care au ceva in comun,magicul.
              Desi cei doi tineri, Andronic din Sarpele si tanarul agent publicitar imaginat de Haruki Murakami, al carui nume nu este dezvaluit, se difera prin energie si prin pofta de viata, ei sunt inconjurati de fantastica intr-o lume cu elemente reale ce sunt descrise cu simplitate pentru a creea un cadru potrivit. Misterele celor doua carti isi gasesc rezolvari doar in mintea cititorilor care dau peste cateva mici indicii de-a lungul lecturii.
              Doi scriitori proveniti din lumi diferite care au calatorit si s-au inspirat din diferite culturi pentru a obtine opere unde descrierea lumii reale este doar o punte de legatura dintre cititor si o lume mistica.

"Nu trăieşti decât pe jumătate... Cealaltă jumătate aşteaptă undeva, încă neatinsă."

" Noi avem o existenţă efemeră prinsă între "totul" din urma noastră şi "nimicul" dinaintea ochilor."

"Există vise simbolice, vise care simbolizează realitatea. Sau există realităţi simbolice, realităţi care simbolizează vise."

"Singurătatea nu e un sentiment atât de rău. E ca liniştea în care se cufundă un copac după ce păsările şi-au luat zborul de pe ramurile lui."
                                                      -In cautarea oii fatastice -Haruki Murakami


"Apropierea sarpelui ii sugea parca rasuflarea, risipindu-i sangele din vine, topindu-i carnea intreaga intr-o groaza impletita cu fiori necunoscuti, de dragoste bolnava."

"Noua ani ai sa ma cauti, si numai atunci ai sa ma gasesti!"

"Tu nu stii ce inseamna sa fii om, adauga el ingandurat. E atat de bine..."

"Mie mi se pare ca am mai trait o data, demult, o alta viata."
                                                                             
                                                                                   -Sarpele-Mircea Eliade

2 comentarii:

  1. Imi zic de ceva vreme sa incerc Murakami dar inca evit . Stiu ca e foarte citit dar ma tem sa nu ma dezamageasca.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu am inceput din greseala cu Padurea Norvegiana(momentul cand gasesti o carte ieftina si ti se pare foarte interesanta) dar In cautarea oii fantastice este perfect sa o citesti cand esti melancolic si ti se pare ca lumea e prea plictisitoare

    RăspundețiȘtergere